Vanliga fel i badrummet

Badrummet är nog det rum som löper störst risk för problem. Kanske köket kan utmana titeln, men i regel är det badrummet som de flesta oroar sig för iallafall. Här tittar vi på de vanligaste problemen i badrummet och vad man kan göra åt dem.

Stopp i handfat/golvbrunn

När man upplever att avrinningen i antingen golvbrunnen eller handfaten börjat avta är det bäst att först kolla upp vattenlåset. Här samlas saker som tvålrester och hår som lätt kan vara orsaken. Genom att regelbundet rensa dessa kan man minska dessa fall ganska ordentligt. Om det fortfarande rinner långsamt kan det vara ett stopp som sitter djupare i rörsystemet. Då kan det vara bäst att ta kontakt med någon.

Dålig lukt

Att det börjar lukta illa i badrummet har nog de flesta varit med om. I många fall är detta faktiskt ett problem som kan lösas på samma sätt som ovan: rensa vattenlåsen. De ansamlingar som skapas här kan lätt börja lukta illa om det får ligga för länge. Men om vattenlåsen är rensade och lukten fortfarande ligger kvar kan detta vara ett fall av mögel. Detta är något man måste ta itu med illa kvickt för att inte riskera kostsamma skador.

Fuktskador

Fuktskador är tyvärr mycket vanligt i badrum. Mycket på grund av dålig skötsel och att folk väntar för länge med renoveringar. Varje gång man rengör badrummet är det viktigt att titta efter sprickor i kakel, klinker och fogarna emellan plattorna. Även små sprickor kan leda till stora problem i framtiden. Undersökningar har visat att omkring en fjärdedel av svenska badrum ligger i riskzonen för fuktskador. När man misstänker att badrummet har drabbats av en fuktskada är det viktigt att ta kontakt med en hantverkare med rätt kunskap för att hantera situationen.