Tips till den aspirerande hemmafixaren

Vare sig man nyligen har blivit hemägare för första gången eller bara äntligen fått för sig att börja ta itu med ett och annat hemma är det bra att veta ett och annat innan man börjar tackla renoveringsprojekt hit och dit.

Inte överskatta sin egen förmåga

Har man väl fixat något helt felfritt är det lätt hänt att man känner att man kan ta sig an världen av renoveringar och ingen utmaning är för stor. Men hybris leder mer ofta än inte till nedfall och i ens försök att fixa något hemma kan man istället göra situationen mycket värre. Att veta var ens gränser går och när det är dags att ta hjälp är självinsikt alla hemmafixare bör skaffa tidigt.

Underskatta inte tiden det tar

Många renoveringsprojekt tar längre tid än man först tror. En obotlig tidsoptimist till hemmafixare får ofta lida pin för detta och kan lätt uppleva mer stress under renoveringen än vad som är hälsosamt. Och då stress ökar risken för misstag kan det i slutändan ta ännu längre tid än det behöver om man inte ser till att göra efterforskning först. Räkna heller aldrig med att få många timmars arbete gjort varje dag under en längre period. Livet har en förmåga att komma i vägen på flera olika sätt och därmed försena projektet.

Bygganmälan och bygglov

Förutom allt man måste tänka på med själva renoveringen gäller det också att ha koll på när man behöver skaffa bygglov eller lämna en bygganmälan. Att glömma något av dessa kan minst sagt bli ett dyrt misstag.