Skapa en välkomnande entré

Entrén är en plats i hemmet som många glömmer bort. Oftast lägger man fokus på baksidan, där man tillbringar många ljuvliga höstkvällar, och glömmer den viktiga entrén. Entrén är det första intrycket av ert hus, både för er som kommer hem och även för alla vänner och bekanta. Vi tänkte därför ge lite tips på hur du med enkla medel, kan skapa en välkomnande och inbjudande entré.

Tråkig och kall entreVid entrén är det vanligt med ganska hårda och kalla ytor. Vanligtvis har man grus, plattor eller asfalt på framsidan där både cyklar, bilar och soptunna ska få plats. Det är då lätt att man glömmer att addera några mjukare detaljer för att ge mer harmoni och balans. Försök därför att få in lite grönska vid entrén. Plantera en rabatt på var sida om grusgången eller dekorera med krukor med blommor på plattgången. Ställ också några blommor nära entrédörren för att ge ett extra välkomnande intryck. Blommorna kan gärna få ha en ganska stark doft som sprids runt entrén. Då får besökarna arbeta med flera sinnen samtidigt och det kännas ännu mer välkomnande och fräscht när man känner doften av blommor.

Inbjudande entreEn annan faktor är att skapa en personlig stil vid entrén. Försök att skapa samma stil som ni håller på den övriga inredningen i hemmet. Har ni till exempel en stilren och modern inredning skulle ett par stora fasadbokstäver vara effektfullt att placera på väggen vid entrén. Satsa på bokstäver där du skriver husnumret i ett typsnitt som efterliknar just er design. Ni kan också skaffa eller göra en egen dörrskylt med familjenamnet. Det kan vara en rolig pysselkväll för barnen, eller så kan man beställa en namnskylt för att få ett lite mer vuxet och stiligt utseende.

En ny ytterdörr kan förändra hela fasaden, och inte minst entrén. Ändra från ljus till mörk, trä till färg, eller från hel dörr till dörr med fönster. Se till att dörren passar till fönstren och fönsterkarmarna, annars kan det se väldigt malplacerat ut.

Har du istället en mer soft stil med inslag av shabby chic, satsa då på att få fram det uttrycket vid entrén. Satsa på en snygg drivvedsplanka att använda som hylla vid entrédörren och dekorera den med en gammal mjölkkanna med blommor i.

Lutar din stil mer åt det skandinaviska är det rena träslag som ska synas, gärna ljusa träslag såsom fura och björk. Om du har krukor på bron kan du välja krukor i pastellfärger. Håll det stilrent och enkelt, för den skandinaviska stilen är helt fokuserad på lite minimalistiskt, enkelt och rakt.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för hur personlig din entré kommer att bli och det som viktigt är att våga ta ut svängarna även där. Skapar du en personlig entré kommer garanterat de som besöker er att ha kvar den bilden i minnet.

Fler tips på hur du kan skapa en inbjudande entré hittar du på byggahus.se.