Renoveringar som ger högst värdeökning

Om du funderar på att sälja villan eller vill omförhandla ditt huslån, ska du renovera smart. Prissättning och husets värde bestäms av en mäklare och innan du tar hem denne ska du ha gjort väsentliga ändringar som gör huset mer attraktivt och mer lättsålt. 

Taket

Vi har pratat om takbyte förr på den här sajten och lägger gärna fokus på det igen. Ett trasigt tak är inte intressant för någon köpare och kan dra ned värdet på huset. Ingen vill köpa ett hus där första arbetet är något så stort som ett takbyte. Du kan själv spara in pengar genom att göra takbytet själv och fortfarande få ett professionellt utförande och vackert material. Takplåt är det enklaste att lägga och passar i princip alla hus, det du kan justera är färg och utseende på plåten.

Kök

Du behöver inte installera ett helt nytt kök om det gamla fortfarande är funktionellt. Istället kan du höja statusen på köket genom att byta bänkskiva eller lacka om luckorna hos en målare. Riktigt gamla kök kan du dock tjäna på att köpa helt nytt för att locka fler intressenter som inte är sugna på att renovera.

Badrum

Det här projektet kan kosta pengar. Om badrummet bara behöver fräschas upp är det knappt värt ansträngningen. Om badrummet behöver renoveras måste du börja från grunden och sätta upp nytt tätskikt samt nya ytskikt. Det går att renovera badrum själv men utan våtrumsintyg kan vissa köpare dra öronen åt sig. Vill du dock bo kvar och endast höja värdet kan det vara värt att bygga badrummet själv (de delar man tror sig klara av åtminstone). Innan du lägger ut 150 000 kronor på ett nytt badrum kan du rådfråga en lokal mäklare om pengarna betalar igen sig. De har goda insikter i ditt område och kan lämna besked om de anser att projektet lönar sig eller inte.