Inreda med djur i åtanke

Många svenska hem idag inkluderar husdjur av en art eller annan. Och medan det sällan krävs speciell inredning för att kunna ha husdjur, finns det alltid speciella möbler, produkter och åtgärder som göra det till en bättre plats för dem.

Börjar vi med att titta på hushåll med katter i finns det många saker som kan göra hemmet bättre anpassat. De mest grundläggande tingen börjar ju med klösbrädor och klösträd. Saknar man dessa kommer man ju ganska snabbt få klösmärken på andra möbler.

Katter uppskattar även höga platser att ligga på. Detta ger dem möjligheten att få full uppsikt över sin närvaro och kan ge dem härliga platser att ta en och annan tupplur. Sätter man inte upp speciella plattformar för dem att ligga på måste man alltid förbereda sig för att de tar sig upp i bokhyllor och liknande när de vill tillgodose detta behov. Sajten Hänt har exempel på mängder med passande möbler och inredningsdetaljer för kattägare.

Huden är den andra stora favoriten, men ställer inte riktigt lika många krav på själva inredningen. De flesta hundar vill nog kunna gå och lägga sig på alla möjliga möbler i hemmet. Men till skillnad från katter kan man alltid träna dem att inte hoppa upp överallt. Vad man då måste se till att skaffa är en eller ett par sköna hundbäddar som de istället får använda.

För att dock ha hundens växt genom åren i åtanke kan det vara smart att även inkludera en filt eller liknande i bädden. På så sätt kan man byta ut den mot en större men fortsätta att ha kvar filten. Då får man ju med lukten som de vant sig vid.

Många mindre djur ställer knappt några krav alls på inredning. Detta inkluderar djur som marsvin, kanin, hamster och liknande. Sedan finns det de som blir en naturlig del av inredningen själva. Detta kanske låter underligt men det är ju mer eller mindre vad det blir av att ha fiskar eller i en viss utsträckning djur i terrarium. Vill man utforska världen av akvarium närmare kan man titta hur mycket det finns på en sajt som Fiskfoder.