Gör i ordning trädgården inför säsongen

För den som är intresserad av att plantera i trädgården finns mängder av information, tips och råd att läsa sig till både i böcker, tidningar och på internet. Det ligger i tiden att vara mer medveten om vår miljö och hälsan, och vad passar då bättre än att själv odla en del av den mat vi äter? Även om man inte har så mycket utrymme att plantera och odla på så finns det massor man kan göra. Känslan att sedan se någonting växa upp ur jorden där man planterat är fantastisk!

Den här artikeln ger tips på hur man kan få en trivsammare trädgård och vad man kan odla. Det är viktigt att lägga sig på en nivå så man upplever trädgården och skötseln som positivt, istället för en press och stress att hänga med i trenderna. Meningen är just att man ska få tid till återhämtning och njuta av sin trädgård och odlingar. Olika växter kräver olika förutsättningar som jord, vatten, näring och sol. Om man studerar växten i sin naturliga miljö ser man ganska tydligt vad just den växten trivs och mår bra av.

Fröer och relaterade produkter för din trädgård hittar du till exempel i denna webbutik. Där får du även råd, till exempel om när fröet bör sättas i jord och vad planteringen kräver, för att inte tala om vad den vuxna växten eller plantan behöver ha. Är man noga med att följa råden så behöver det inte vara så svårt att odla.

Vad kan jag så nu?

I april sätter många igång med sina planerings- och odlingsplaner. Det kan nu vara lämpligt att sätta igång med att göra i ordning trädgårdsanläggningar och liknande. I södra Sverige kan du börja så på friland, och i Mellansverige kan man behöva vänta något. Under tiden städar man i ordning i trädgården och färdigställer samt förbereder. Penséer och vårblommor samt lökar blommar ute i krukor och växter kan börja flyttas ut i drivbänkar eller växthus. I slutet av månaden kan man börja så fröer som majs och bönor. Norra Sverige är i april fortfarande ganska kallt, men man kan börja bygga odlingsramar och sätta fröer inomhus. De allra första vårblommorna kan börja planteras ute.