Förbättra värmen i hemmet

När vintern närmar sig blir många husägare varsel om att huset inte är så lätt att värma upp. Få hus är så pass täta att varmluften som produceras inte läker ut. Faktum är att de flesta hus läker på flera ställen och det är i slutändan pengar som åker ut med varmluften, betalning för uppvärmning som du inte använder. Det finns flera sätt att öka värmen i hemmet och samtidigt sänka kostnaderna per månad. 

Tilläggsisolering

Det mest omfattande åtgärden är att tilläggsisolera. Helst ska man göra det utifrån. Man brukar säga att runt 15% av uppvärmningen läcker ut genom väggarna och ytterligare 15% genom taket.

Det går att isolera från insidan eller utsidan, dock rekommenderar man gärna utsidan eftersom då blir den gamla ytterväggen varmare istället för kallare som den blir vid invändig tilläggsisolering.

Fukt är en av de största riskerna vid tilläggsisolering. När man ändrar husets skal kan det få stora konsekvenser på materialen. Om du har ett äldre hus med springor och lite isolering är det mindre riskfullt att välja isoleringsmaterial som kan ta emot fukt bättre, så kallade hygroskopiska material. Annars är det bra att följa samma isoleringsmaterial som resterande hus har.

Installera en kamin

En täljstenskamin utstrålar värme flera timmar efter elden har slocknat. Den blir ett blickfång i hemmet och håller i många år. Att elda med ved är billigare än att värma huset med direktverkande el eller fjärrvärme, men kräver mer hantering. Inköpspriset är mellan 10 000-40 000 kronor, exklusive installation.

När du vill installera en braskamin måste du göra en bygganmälan till din kommun och inkludera papper som visar att kaminen är CE-märkt och uppfyller nuvarande krav på lägre utsläpp. Därefter tar en murare eller skorstensfejarmästare över och utför installationen. Du får inte börja elda i den förrän den har blivit provtryckt och du får ett slutbesked av kommunen.