En damm i trädgården?

En vacker trädgård blir en oas för avslappning och vad kan vara med avslappnad och vackert att vara runt än porlande vatten?

Har du en plan och material på plats behöver det inte ta mer än en helg för att anordna en fullt fungerande damm. Du har dock några beslut att fatta innan du bokar in en dammbyggarhelg.

Hur ska du hålla dammen ren? Ska du installera filter och en pump som sköter jobbet åt dig? Det krävs underhåll av filter och att dammen kostar i strömförsörjning, men istället behöver du bara beundra den när den är färdig. Alternativt kan du använda rätt sorts växter som filtrerar och syresätter dammen men då behöver du vara noggrann på att välja ut rätt växter.

Vill du ha fiskar i dammen? Då behöver du gräva djupt så att fiskarna kan överleva en vinter. Du måste ned på ett djup som gör att vattnet inte fryser hela vägen ned. Alternativt ska du ta upp dem och förvara dem i vattentankar i ett uppvärmt rum eller garage. Du behöver se över fiskarna då och då, se till att de mår bra och inte får några sjukdomar. Det behöver också rensas ut fiskar med jämna mellanrum, de får många yngel och i en damm finns inga fiender som tar ned antalet fiskar åt dig.