Byta tak på huset

Som allting annat när det gäller huset behöver taket förr eller senare bytas. Livslängden beror stort på vilket typ av tak man har, men även på hur väl man har skött det. Att byta tak kan så klart även vara något man väljer att göra inte för att det gamla är trasigt eller dåligt, utan bara för rent estetiska skäl. Vad anledningen än är finns det några saker man bör tänka på först.

Att välja vilket tak man ska ha är inte alltid så enkelt. Något man dock bör utgå ifrån är vilket typ av tag lades när huset först byggdes. Detta är viktigt då stommarna kan ha varit konstruerad för att hantera vikten av det tak som först lades och kanske därför inte skulle klara av något tyngre. Men det betyder ju att det går alltid att lägga ett lättare tak. Plåttak är det tak som väger minst och därför något alla kan lägga. Men även dessa kommer i ett antal olika varianter, något man kan läsa mer om på sajten Falsat.

Men det är inte bara vikten som i slutändan spelar en roll för vilket tak som går att lägga. Lutningen kan också vara en mycket viktigt faktor. Detta är speciellt fallet när man har ett väldigt platt eller brant tak På Träguiden kan man läsa om minsta rekommenderade lutningen för olika täckningsmaterial.

Har man flera täckningsmaterial att välja mellan är det ju då dags att väga för- och nackdelarna mot varandra. Rent praktiska aspekter ska så klart hållas i åtanke, men det är inget fel med att välja något som passar utseendet av huset. Ett äldre sorts hus kanske rent naturligt ser bättre ut med tegelpannor/betongpannor medan ett modernt designat hus kanske passar bättre med ett plåttak.

Byter man till ett annat tak än det man hade innan kan det dock vara viktigt att ansöka om bygglov. Många områden har detaljplaner som kräver att man behöver tillstånd om man vill förändra husets yttre på något sätt. Detta är också fallet om huset är kulturmärkt på något sätt.