Att byta fönster

Att ha bra fönster är en väldigt viktig del när man ser över hur tålig ett hus är mot omgivningen och låga temperaturer. Fönster som har lågkvalitativ konstruktion eller dåligt materialval bidrar till att både fönster och fasad inte håller så länge som det borde och att bränslekostnaderna blir högre än de behöver. 

fönster som installeras

Exakt vilket fönster som man behöver beror dock självklart på många olika faktorer. Dels så har husets arkitektur och stil stor betydelse för vilket fönster man väljer. Om huset är gammalt med klassiska fönster så väljer man inte att byta ut det mot något ultramodernt som förstör hela husets känsla.

Det kan i dessa fall vara bättre att renovera upp och måla om de befintliga fönster som finns runt om huset för att bevara stilen. Detta beror givetvis också på hur mycket det drar, det vill säga hur mycket värme som sipprar ut genom dessa gamla träfönster. Den största anledningen till kalla golv är dragiga fönster som släpper in kylan som sedan sjunker ned till golven. Ingen husägare vill väl elda för kråkorna utan hålla nere sina värmekostnader och ha ett behagligt klimat inomhus. Det finns ofta gammaldags modeller av fönster att välja på i ny tappning som både släpper in lite värme samtidigt som de isolerar bra mot utsläpp. Många av dem är dessutom underhållsfria fönster som finns i plast eller aluminium ochhar många olika stilar och passar de flesta husmodeller. Det gäller att göra en noggrann avvägning på vad som är mest prisvärt.

Även husets läge har stor betydelse. Det säger sig självt att ett hus som står vid havet på västkusten inte har samma förutsättningar som ett täckt i snö någon stans i Norrland. Det är därför viktigt att välja en fönsterleverantör som känner till och förstår de lokala förutsättningarna.

En av de viktigare delarna man bör tänka på gällande just ett hus i Norrland är självfallet att det är energieffektivt. För att kontrollera detta behöver man känna till fönstrets så kallade u-värde. U-värdet berättar hur väl fönstret isolerar mot yttre kyla. För att fönstrets isoleringsförmåga skall räknas vara av högsta klass krävs ett U-värde under 0.9. Det räcker dock med ett U-värde under 1.2 för att det skall få räknas som ett energifönster.

Man kan välja att montera sina nya fönster själv. Det kräver lite kunskap, men är man lite händig så fixar man det på egen hand. Dock kan man behöva man vara två, då en del moment kräver att någon håller i fönstret, som exempelvis medans det monteras och säkras på plats, eller om fönstret är stort och tungt. Det finns bra med tips på nätet som är enkla att följa.

Det absolut säkraste och snabbaste sättet att byta fönster, är att anlita kunniga att utföra jobbet. Många av de firmor som säljer fönster brukar också erbjuda hjälp med monteringen. Be om en offert innan du genomför köpet för att få ett hum om vad kostnaden kommer att bli. Kom ihåg att du har rätt att nyttja ROT-avdraget, vilket drar ner dina kostnader. Beroende på vilka fönster som byts kan det exempelvis ta 3 dagar att byta 12 fönster. Då har ytterarbetet och inner arbetet gjorts klart med bleck och lister.